Pàgina d'inici » Països » Dos llibres sobre els anglesos… i la crisi

Dos llibres sobre els anglesos… i la crisi

Categories

Per Josep Maria Foix

Palau de Westminster, Londres.

Palau de Westminster, Londres.

M’atreuen la història i la cultura d’Anglaterra. El caràcter atribuït als seus habitants: flegma, esperit pràctic, extravagància… Potser l’extravagància és el resultat de la passió per la llibertat; i aquesta, el resultat de segles de tradició democràtica.

He llegit no fa gaire el llibre Cuando yunque, yunque d’Augusto Assía, l’únic corresponsal espanyol que va seguir la Segona Guerra Mundial des de terra anglesa. S’hi apleguen els articles escrits durant la primera fase del conflicte (1939-1943), quan Anglaterra va resistir tota sola els embats de l’exèrcit nazi.

El llibre combina els articles referits al decurs de la guerra amb aquells que donen compte del tarannà anglès. Assía ens parla de la voluntat dels anglesos de guanyar la guerra sense deixar de banda la cortesia; de l’esperit de sacrifici; del tracte humanitari atorgat als presoners alemanys; de la forta personalitat d’escocesos i gal·lesos; del govern; dels mitjans de comunicació (distingeix entre diaris de cella alta i de cella baixa i afirma que el més ben escrit és The Guardian)…

En el pròleg, Assía diu que el seu optimisme innat, la seva fe en la llibertat i el seu coneixement del poble anglès van fer que no dubtés ni un sol moment del triomf d’Anglaterra.

L’optimisme, la confiança plena en la vida, és justament el tret més significatiu del caràcter anglès. Ho va escriure el francès André Maurois a Els anglesos, un altre llibre excel·lent.

L’optimisme, cosa molt necessària en aquests temps de crisi.

Afegir-hi un comentari


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Apunteu-vos al bloc i en rebreu les novetats via correu electrònic.

Join 11 other followers

%d bloggers like this: